Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 februari 2017

Fractievoorzitter Rodermond over basisinkomen

Op de stelling “Elke maand een bedrag op uw rekening zonder er iets voor te moeten doen. Per persoon en ongeacht of u werk hebt of niet. Zou uw partij ervoor tekenen?” welke door weekblad ‘De Toren‘ aan onze fractievoorzitter Jacco Rodermond is voorgelegd is door hem als volgt gereageerd:

Ik heb in mijn werkzame leven banen gehad op zeer verschillende niveaus en bij zeer verschillende organisaties. Als ik om me heen kijk werkte ik steeds samen met mensen met hart voor de zaak, een passie voor hun beroep en blij dat ze een zinnige bijdrage konden leveren aan de samenleving.

Mensen zonder baan waren ongelukkig om die reden; er was nauwelijks een geld gedreven motivatie. Een basisinkomen werkt al in sommige landen en doet recht aan een breed pleidooi om armoede en ongelijkheid uit te bannen. Natuurlijk is een basisinkomen slechts dat en zullen sommige mensen meer geld krijgen dan anderen.

Ik denk dat we daarom ook moeten kijken naar de vraag waar we meer of minder voor willen betalen. Die discussie loopt al in de agrarische sector; waar we wel duurzaam en gezond willen voor de dieren en gewassen maar we willen tegelijk er niet meer (liefst minder) voor willen betalen. Die discussie, samen met flexibele arbeidscontracten en werkzekerheid is de uitdaging van de komende jaren. Want wie verdient nu meer: de fietsenmaker of de politicus? Ik kan uw antwoord al raden.